Een Ode aan de Vriendschap

Een Ode aan de Vriendschap

Van klein tot groot en jong tot oud, vriendschappen zijn een rode draad in je leven. Je eerste vriendjes of vriendinnetjes ontmoette je op het schoolplein, bij het knikkerpotje, of misschien wel in de speeltuin. Je belde aan bij kinderen in je straat en alleen met de vraag ‘Spelen?’ werd er binnen vijf minuten een potje ‘Landje veroveren’ afgetrapt. Klasgenootjes werden maatjes en je kon al snel niet meer zonder je teamgenootjes van je favoriete sport. Zij staan misschien nu nog steeds aan je zijde, of je vond op de middelbare school nieuwe toppers die werkelijkwaar alles met jou hebben meegemaakt. Misschien zijn je vriendschappen nu al zó ver gevorderd dat jullie kinderen samen spelen, er gezamenlijk vakanties worden gepland en de mooiste momenten uit het leven samen worden gevierd. Vriendschappen zijn niet altijd voor eeuwig, maar wel altijd vol geluk, plezier, liefde, gekkigheid en steun. En die vriendschappen die echt voor eeuwig zijn, daar mogen we soms nog wel eens extra bij stil staan…

Ik herinner me nog goed hoe er ‘bonkies’ en ‘reuzereuzes’ werden verloren bij het knikkerpotje, maar mijn maatje en ik samen wel weer met een plannetje kwamen om er ‘keizers’ voor terug te winnen. Net als voor vele anderen, ontstond daar de vriendschap met mijn allereerste maatje. Dag in dag uit belden we bij elkaar aan om te spelen, eerst op het pleintje voor de deur en later mochten we zelfs al ‘tot het donker’ buiten blijven. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen!

Het duurde niet lang of er ging altijd, maar dan ook altijd, een voetbal met ons mee. Tot na het avondeten oefenden we op de mooiste voetbaltrucjes. Jaloers op elkaar waren we natuurlijk ook wel eens, als de één de bal beter kon hooghouden dan de ander. Maar het vele buitenspelen veranderde ons al snel in een geoliede machine op het voetbalveld naarmate we ouder werden. Met eigen handshakes en een eeuwige strijd om shirtje nummer 10 sjeesden we lachend door onze kinderjaren heen.

Soms raakten we elkaar even kwijt, bijvoorbeeld naarmate de tienerjaren vorderden en ook andere mensen interessant werden. Ruzies en teleurstellingen waren er natuurlijk ook zeker. Maar in de jaren die volgden stapten we gewoon weer samen op de fiets naar onze eerste stapavondjes, huwelijksfeesten en kraambezoeken. De vriendschap veranderde en verandert nog steeds met ons mee!

Vriendschappen brengen je geluk, herinneringen en zelfvertrouwen. Er is namelijk zelfs wetenschappelijk (ja écht!) bewezen dat vriendschappen onmisbaar zijn. Zo schijnen vrienden goed voor je gezondheid te zijn. Nu hoor ik je al denken… “Die keer dat mijn beste vriendje mij uitdaagde om een wheelie op mijn fiets te doen, dat eindigde in blauwe plekken en een preek van mijn moeder!” Of: “De zaterdagavonden met mijn vrienden zijn de beste avonden, maar goed voor de gezondheid.. ik betwijfel het!”. Maar het is echt zo… het gevoel dat er goede vrienden voor je klaar staan heeft een positieve invloed op je gezondheid! Daarnaast zorgen vriendschappen ook nog eens voor een boost voor je zelfvertrouwen, helpen ze je om belangrijke herinneringen te koesteren en vind je het stiekem heel fijn als mensen ook plezier aan jou beleven.

Neem ze dus niet voor lief! Je vrienden die je al kent sinds je klein was, maar ook je vrienden die je misschien pas net hebt ontmoet. Daarom deze ‘Ode aan de Vriendschap’ op de Internationale Dag van de Vriendschap.

Jouw Ode aan de Vriendschap

Bijna niets is zo belangrijk en fijn als een goede vriend of vriendin. Bij hem of haar kun je terecht voor geluk, troost, plezier en gekkigheid. Sta daar dus eens extra bij stil en zet jouw beste maatje in het zonnetje!
Met de YourGift cadeaukaart geef je een gepersonaliseerd cadeau, bijvoorbeeld met jullie gekste foto of een aandenken aan jullie mooiste herinnering. De YourGift Card is hét cadeau om nooit meer te vergeten; de kaart is namelijk te besteden bij ruim 6.000 bestedingspunten, waaronder de Praxis, Avantisport, Fletcher Hotels, Humphrey’s restaurant en velen meer!